Skip to content

Warmteopslag

Warmtewisselaar buffervat
3-voudige warmtewisselaar uit Rikutherm buffervat

Overcapaciteit
U heeft al geïnvesteerd in een zonnewarmtesysteem, of bent misschien van plan om dat te doen. Nu is het niet altijd zonnig, terwijl er op zonnige dagen een zogenaamde ‘overcapaciteit’ is;  De boiler is opgewarmd en de warmte kan nergens meer heen. Wilt u echt het maximale rendement uit uw installatie halen, is het mogelijk de warmte op te slaan in een goed geïsoleerd buffervat.

Ruimtegebrek een probleem?
In veel woningen is echter beperkte ruimte voor de technische installatie. Een buffervat kan daarom vaak niet in de woning geplaatst worden.  Voor dit probleem hebben wij een oplossing: de kunststof Rikutherm buffervaten kunnen zelfs buiten in de grond ingegraven worden.  In Duitsland wordt al veel gebruik gemaakt van deze methode. In Nederland is Smit installatietechniek pionier op dit gebied. Inmiddels zijn de eerste vaten geplaatst. De Rikutherm vaten zijn verkrijgbaar met een inhoud van 600 of 800 liter. Helaas zijn de Rikutherm vaten tijdelijk niet leverbaar. We weten momenteel niet wanneer ze weer in productie worden genomen. Andere, conventionele vaten zijn uiteraard wel leverbaar.

Optimale isolatiewaarde
Het door de zon opgewarmde water kan gebruikt worden voor tapwater, of voor verwarming van de woning.  Het vat is zo goed geïsoleerd, dat water van 90 graden, wat zich in het vat bevindt, pas na 22 dagen afkoelt tot 40 graden.  Zo kunt u op minder zonnige dagen toch profiteren van uw zonnewarmtesysteem.

Zon-hout-CV-installatie met buffervat

Hout-Zon-installaties
Natuurlijk is het ook mogelijk een daarvoor geschikte houtkachel op het vat aan te sluiten; desgewenst in combinatie met een zonnesysteem. ‘s Zomers profiteert u van de zonnewarmte; ‘s winters, als de dagen korter zijn en de zon minder schijnt; geniet u van de gezellige warmte van een houthaard; aangesloten op uw CV-installatie. Alle niet gebruikte warmte wordt opgeslagen in hetzelfde buffervat. Met een goed geïsoleerde woning en verantwoord warmwatergebruik kunt u nagenoeg geheel in uw eigen energiebehoefte voorzien. Voor houthaarden met CV-aansluiting kunt u o.a. terecht bij Ten Hove kachels.

Houthaard aangesloten op CV