Project Driemond in vakblad

In september stond er een mooi artikel in vakblad Installatie en Sanitair, over een project in Driemond waarvoor wij een duurzaam energiesysteem hebben geïnstalleerd.
Auteur Marein Kolkmeijer schrijft onder andere:
Het droomhuis dat de familie Jonker- Harbers in Driemond liet bouwen is passief, levensloopbestendig en vrijwel autarkisch. De installateur werd min of meer afgedwongen door de importeur van de uitverkoren gelaagde warmteopslagtank. “Die bleek een gouden greep te zijn,” vertelt Ard Jonker enthousiast. “Hij bleek uitzonderlijk goed in staat de kengetallen die uit de PHPP-berekening kwamen voor de energiebehoefte om te zetten in een correct gedimensioneerd systeem en daarmee een perfecte aanvulling te hebben voor de bij mij ontbrekende kennis”, stelt Jonker.
Duurzaamheidspodium
Op woensdag 10 oktober wordt CineMagnus in Schagen omgetoverd tot Duurzaamheidspodium. Ondernemers uit Schagen zullen hier laten zien wat zij doen om duurzamer te ondernemen.
Ook Fit4Lady zal daar aanwezig zijn. Fit4Lady is een sportschool met woning die ernaar streeft energieneutraal te opereren. Dit zullen zij doen met behulp van verschillende installaties van ons bedrijf, zoals zonnepanelen en -collectoren, een buffervat, hout-CV-haard, en een warmtepomp. Jacob Smit zal dan ook aanwezig zijn over om de technische kant van het project te vertellen.
Voor meer informatie over het Duurzaamheidspodium, klik hier.
Polderhuis genomineerd voor Duurzaam Erfgoedprijs
Het Polderhuis van de familie Bloem in Wieringerwaard was dit jaar genomineerd voor de Duurzaam Erfgoedprijs Noord-Holland. De prijs is dit jaar gewonnen door Fort K’IJK in Uitgeest. Wij zijn trots dat een van onze projecten genomineerd is en willen de winnaar van harte feliciteren. Het Polderhuis heeft onder andere een zonneboiler en zonnepanelen die door ons zijn geïnstalleerd.
De Duurzaam Erfgoedprijs 2018 is een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Holland om eigenaren van monumenten te stimuleren om hun eigendom op een verantwoorde manier te verduurzamen, aan te passen en zo klaar te maken voor de toekomst.
Energieverbruik moet omlaag en energie die wordt gebruikt moet afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Dit is een grote opgave, die niet voorbij gaat aan bijzondere gebouwen zoals monumenten. De projecten die zijn ingestuurd voor de Duurzaam Erfgoedprijs 2018 laten allemaal zien dat verduurzaming mogelijk is.
Andere genomineerden voor de Duurzaam Erfgoedprijs waren de Zijper Molens, het burgerweeshuis in Amsterdam, drie monumentale grachtenpanden van studentenvereniging Lanx aan de Nieuwezijdsvoorburgwal in Amsterdam en een woning aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. In 2016 ging Duurzaam Erfgoedprijs naar de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus.
Zoek de verschillen!
Zonnecollector Nero van HRsolar is speciaal ontworpen om naadloos tussen (standaardmaat) zonnepanelen te passen. Op dit dak hebben we vier collectoren tussen de panelen geïnstalleerd. Kunt u zien welke het zijn?
Niet alleen de maat, maar ook de kleur van de collector is aangepast om zoveel mogelijk overeen te laten komen met een paneel. Zo krijgt u mooi één geheel op uw dak.
Meer informatie over de Nero vindt u hier.
Btw-teruggave zonnepanelen ongeacht jaar van aankoop
Huiseigenaren die in het verleden zonnepanelen hebben gekocht, kunnen de betaalde btw over de panelen en installatie terugkrijgen, ongeacht het jaar van aankoop. Dat heeft staatssecretaris Snel besloten als reactie op een dringende oproep daartoe van Vereniging Eigen Huis. Ook wordt de procedure voor mensen die alsnog btw terugvragen eenvoudiger: zij hoeven slechts één keer aangifte te doen in plaats van over alle verstreken jaren.
Lees verder op de website van Vereniging Eigen Huis.
(bron: Vereniging Eigen Huis)
Atag CV-ketels: geen CO gevaar
Onlangs is in de pers een rapport verschenen dat de veiligheid naar CO-ongevallen beschrijft. ATAG Verwarming hanteert onderstaande antwoorden, wanneer er onduidelijkheid is bij, dan wel vragen gesteld worden door, consumenten over de rol van cv-ketels hierin:
Er wordt in het rapport gesproken over cv-ketels in algemene zin. Feitelijk worden alle cv-ketels op één hoop gegooid. Echter ATAG onderscheidt zich op positieve wijze v.w.b. CO-uitstoot en de hieraan gekoppelde gevaren: Bij een ATAG cv-ketel kunnen, door de speciale constructie van de sifon, de rookgassen niet op een ongewenste/ongeoorloofde manier met de buitenlucht in contact komen. ATAG kiest hierbij voor een constructie die intrinsiek veilig is. |
Warmteopslag: efficiënt gebruik van duurzame warmte
Duurzaam verwarmen is op veel manieren mogelijk. Maar of het nu via een thermisch zonnesysteem, een warmtepomp of hout-cv-installatie gebeurt; in de meeste gevallen wordt de warmte afkomstig van duurzame energie niet direct, en dus niet efficiënt gebruikt. De warmtevraag loopt nu eenmaal niet altijd gelijk met het warmte-aanbod. Wilt u echt alle door de zon, hout of warmtepomp opgewekte warmte gebruiken is warmteopslag in de vorm van een buffervat noodzakelijk.
Vooral bij gebruik van meerdere warmtebronnen is een buffervat aan te raden. Een buffervat kan worden voorzien van meerdere spiralen voor de uitwisseling van warmte. Bij een goed uitgedacht en geïnstalleerd systeem heeft de goedkoopste warmtebron altijd voorrang bij het warm houden van de bovenste laag water van het buffervat, zodat er altijd warm tapwater beschikbaar is.
Bijvoorbeeld: een woning wordt verwarmd met thermische zonne-energie (collectoren), een hout-cv installatie en een gasgestookte cv-ketel. In dit geval zal de zonnewarmte die niet direct gebruikt wordt, opgeslagen worden in het buffervat door warmte-uitwisseling via één van de spiralen. Via een andere warmtewisselaar wordt deze warmte onttrokken door gebruik van warm tapwater of verwarming van b.v. een vloerverwarming. Als er warmte vrijkomt via de houtkachel, zal deze ook weer opgeslagen worden in het buffervat. Pas als het buffervat zoveel afkoelt dat de bovenste helft niet genoeg warmte meer kan afgeven, wordt de gasgestookte ketel aangestuurd om de temperatuur op peil te houden. Wanneer er echter weer zonnewarmte beschikbaar is, zal deze warmte het buffervat weer zoveel mogelijk opwarmen zodat er weer geruime tijd warmte beschikbaar is.
Het ligt voor de hand dat hoe groter het vat, hoe groter de warmtecapaciteit is. Buffervaten zijn er in veel soorten en maten. Bij woningen is ruimtegebrek vaak een probleem. In dat geval is het zelfs mogelijk een buffervat buiten, of onder de grond te plaatsen. Of buiten onder de grond. De Rikutec-vaten die wij plaatsen hebben een dusdanige isolatiewaarde, dat het tot 90 graden opgewarmde water pas na 22 dagen is afgekoeld tot 40 graden. De Rikutec vaten zijn de enige in hun soort die ondergronds geplaatst kunnen worden. Het vat blijft bereikbaar via een deksel in de bestrating of grond. Het zal duidelijk zijn, dat voor bijna alle huishoudens op deze manier een oplossing is te vinden. Bij Smit installatietechniek is men op het juiste adres voor al deze mogelijkheden.
Project Aardehuizen Olst
De eco-woningen ‘Aardehuizen’ te Olst vormen een bijzonder duurzaam project voor Nederland. Smit installatietechniek heeft voor verschillende van deze woningen vloerverwarming, buffervaten en zonne-energiesystemen geleverd, soms gekoppeld aan een hout-cv-haard. De eerste twee woningen zijn onlangs opgeleverd.
Onder onderstaande link vindt u een artikel uit het blad ‘Bouwtotaal’ over de Aardehuizen.